Yhteistyössä

”Teetimme näyttelyämme varten Korpimaanvalolla väritykset viiteen valtameripurjelaivoilla yli sata vuotta sitten otettuun kuvaan. Värit todella herättävät ennestäänkin upeat kuvat aivan uudella tapaa eloon. Museon kävijätkin ovat niitä kehuneet!”

Mikko Aho, FT, Amanuenssi (kokoelmat) Rauman Merimuseo.


”Olen tutkimusmatkailija ihmisten tarinoissa, eli psykologi/psykoterapeutti yksinyrittäjä. Asiakkaiden menneisyyden tarkasteluun otin mukaan vanhat kuvat jo vuonna 2003. Säilytettyjen valokuvien laadun heikkeneminen vuosien myötä on ollut jatkuva ongelma. Myöhemmin tuli mahdolliseksi skannaus ja parantelu kotona, mutta hyvin harva jaksoi siihen perehtyä, eikä moni viitsi vieläkään.

Pari vuotta sitten avasin omat sukuarkistoni, joissa on materiaalia 1880-luvulta lähtien. Sittemmin löysin Korpimaanvalon, ja lähetin elvytykseen muutamia vanhoja kuvia. Tulos oli hämmentävän hyvä! Jorma Kauppi osaa uudistaa kuvat, eli korjata kuvien vauriot, vaikka niitä olisi paljon: repeutymistä, haalistumista, kuvassa olevan henkilön ”kasvojen menetys” heilahduksen vuoksi. Miltei valkoiseksi menneitä kuvia voitiin palauttaa.

Jorman kyky ja halu uudelleenvärittää menneisyyttä, neuvottelemalla asiakkaan kanssa vaikkapa tekstiileihin tai huonekaluihin liittyvistä yksityiskohdista, se oli sitten se kaikkein olennaisin juttu!

Vanhojen mustavalkokuvien jälkivärittämisestä kiistellään parhaillaan. On kaksi harrastussuuntausta, ja itselleni ovat läheisiä molemmat. Ensinnäkin menneisyyden kuvaamistapaan liittyvä suuntautuneisuus, jossa alkuperäinen mustavalkoisuus on hyvä. Toinen suuntaus on etsiä tarinoita. Niitä voi herättää henkiin värityksellä. Väritykset teetän Jorma Kaupilla , harkitusti. Sen myötä pääsen äkillisesti mukaan katsomaan lähisukulaisteni todellisuutta aivan kuin livenä, koska väritys on tehty hyvin. Koulutukseni myötä tiedän, että tämä johtuu neurobiologiasta: ihminen havaitsee ympäristöään väreissä, ja menneen näkeminen väreissä herättää emootiot ja paremman ymmärryksen.

Jorma Kauppi on vanhojen kuvien värittäjänä ihan eri luokkaa kuin ostettavien appien, tai sukututkimusryhmien tarjoamien käsittelyohjelmien algoritmitulokset. Korpimaanvalossa printatut isot kuvat, joiden alkuperäiset ”resut” kuvat Jorma Kauppi on korjannut ja värittänyt, ovat lasteni himoitsemia aarteita.”

Pia Lindequist-Sillanpää, Psykologi Pia Lindequist Ky

www.lindequist.fi


”Olen itseoppinut kuvankäsittelijä ja välillä sen valitettavasti huomaa… Uudistin nettisivuni syksyllä 2019 ja pyysin seuraajiltani palautetta sivuista. Jorma huomautti ystävällisesti, että kuvani olivat vähän kömpelösti rajattu (hiukset ovat vaikeita!) ja tarjosi apuaan. Lähetin hänelle setin kuviani, jotka hän syväsi nopeasti, tarkasti ja edullisesti. En voisi olla tyytyväisempi! Syvättyjen kuvien avulla olen muuttanut kuvani ”hahmoksi”, joka seikkailee milloin minkin taustan päällä. Sittemmin olemme aloittaneet Jorman kanssa uudenlaisen yhteistyön – myyn verkkokaupassani hänen tekemiään sometarroja (sekä graafisia että valokuvia). Tervetuloa tutustumaan!”

Tästä kauppaan!

Johanna Janhonen, someasiantuntija, Piilotettu aarre
johanna@piilotettuaarre.fi

View this post on Instagram

A post shared by Piilotettu aarre (@piilotettuaarre) on

———————————————————————————–

”Olen tehnyt Jorma Kaupin kanssa yhteistyötä muutaman vuoden ajan.
Tykkään hänen tyylistään olla tarkka, joustava ja erittäin nopea. Tarvittaessa tietyt jutut saa samalle päivälle.
Tykkään tehdä Jorman kanssa yhteistyötä myös hänen monipuolisen osaamisen takia. Kuvien käsittely, mustavalkoisten kuvien väritys, maalaus, piirrokset… ihan mikä vain onnistuu. Yritykselle tehdyt hahmot taikka hauska mainos, kaikki luonnistuu.
Hän on myös erittäin luotettava, tekee se mikä ollaan sovittu, täsmällisesti.”

Juho Tauriainen, Valokuvaamo Salama


”Korpimaanvalo tuli yhteiskumppaniksi vahingossa. Tarvitsimme muutamaan vanhaan mustavalkokuvaan värityksen. Olimme siksi tyytyväisiä, että väritytimme useanpia kuvia. Laatu on hyvää, ja mikä mukavinta myös vanhat sävyt etsitään, jolloin tulos on paljon parempi ja realistisempi kuin netin ”tekoälyvärittäjillä.”

M.Oja, Merijärven perinnetiedon digitoimishanke


”Vanhat, alkuperäiset mustavalkoiset valokuvat edesmenneistä sukulaisista ovat korvaamattomia muistoja itselleni ja perheelleni. Jorma Kauppi on kuitenkin onnistunut todella taidokkaasti käsin värittämällä tuomaan rakkaat ihmiset ’lähemmäksi’ meitä, pois kaukaisesta menneisyydestä. Nuorempi polvikin on nyt selvästi kiinnostuneempana katsellut entistä  ’eläväisempiä’ kuvia tuntemattomista sukulaisistaan, kiitos Jorman erinomaisen kädenjäljen.”

Merja Jorri, FM, Helsinki