Valomaalausta

Sain kesän loppuessa ja iltojen pimetessä taas idean tehdä valomaalauksia. Netissä on myynnissä varta vasten sellaiseen soveltuvia led-keppejä, mutta aika kalliita:) Niinpä kummipoika sai vastaanottaa tehtäväkseen tehdä sellaisen. Ja ihan hyvä keppi siitä tulikin!

sdr

sdr

Lisäsin vielä päälle valkoista teippiä hieman pehmentämämään valoa. Ei muuta kuin kuvaamaan! Tarvitaan kamera ja jalusta ja ehkä kaukolaukaisinkin. Toisaalta voi ajastimella laittaa kameran ottamaan kuvan. Sopivia pimeitä iltoja on lokakuussa kylliksi ja vedet monesti vielä sulat, jotta saa vaikkapa heijastuksen kuvaan mukaan kuten kuvassa:

img_20161022_130556

Valotusaikoja kannattaa kokeilla ja muutenkin kepin kanssa heilumista, koska tulos voi olla mitä vain:) Valotuksia voi myös yhdistää myöhemmin photoshopissa, jolloin saa tosi näyttäviä aiheita aikaan. Tosi luovaa ja mukavaa hommaa!

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

Uusi linssi Sigma 17-50

Nyt tuli mahdollisuus hankkia kittilinssin korvaaja! Canonin 18-135 on ihan OK yleislinssi, mutta pikkuhiljaa tarkkuus ja CA alkavat kuvissa näyttäytyä..Muutaman youtube-arvostelun ja artikkelin jälkeen päädyin kohtalaisen hintaiseen Sigman 17-50 f2,8 linssiin. VAlovoima houkuttaa… Ja kyllä tarkkuus on parempi kun katsoo suurennosta:
lins

Ei muuta kun odottelemaan käyttöä käytännössä!

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

Revontulten kuvausvinkkejä

Lokakuun alussa oli mahtavia revontuli-iltoja montakin. Aurora Forecast-sivusto auttaa ennakoimaan, milloin taivaalle kannattaa tuijotella. Tänäänkin (3.11.2015) ennuste näyttää hyvältä. Siispä pieni kertaus miten kannattaa valmistautua kuvaamaan reposia.

Tarvitaan ensinnäkin digikamera, jossa on manuaalisäädön mahdollisuudet. Toiseksi jämäkkä jalusta on tarpeen ja mielellään kameran liikuttelua helpottava ns. kuulapää. Kameraan kannattaa kiinnittää langallinen kaukolaukaisin tärähtelyn estämiseksi, koska valotusajat ovat kuitenkin sekunteja. Objektiivi tietenkin kannattaa olla mahdollisimman laajakulmainen esim. 18mm käy kohtalaisesti. Kennokoon merkityksiin voi perehtyä erikseen:)

Tarkennus on hyvä laittaa valmiiksi tarkaksi johonkin kaukaiseen kohteeseen ja lukita se siihen. Näin saa tähdet näkymään terävinä. Tallennusmuodoksi kannattaa valita RAW, joka antaa jälkikäsittelyyn paremmat eväät. Manuaaliasetuksista voi jo ennen ulos lähtöä valita ajaksi esim. 10 sekuntia, aukoksi f4 paikkeille ja ISO arvoksi 3200. Niitä voi sitten kokeilla muuttaa nopeasti paikan päällä jos haluaa kokeilla muitakin. Noilla arvoilla on otettu allaoleva kuva:

_MG_2490-2

Kuvaa on jälkeenpäin säädetty lightroomissa. Reposet olivat kirkkaat, joten 10 sekuntia oli ehkä liiankin paljon, tai ISO arvo olisi voinut olla pienempi. Kokeilla voi myös panoraamaa, jossa ottaa vaikkapa pari kuvaa taivaalta ja yhdistää ne myöhemmin. Näin saa kompensoitua kapeamman kuvakulman linssin vaikutuksia.

Ja tärkeä asia vielä :Kylmällä ilmalla tietenkin paljon vaatetta päälle ! 🙂

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

Laatikonavaus ”Unboxing” Honor 7-puhelimelle :)

Siirrettyäni entisen luurin Samsung galaxy s2:n eteenpäin lapseni käyttöön, mietin millainen seuraava luuri olisi. Saunalahden liittymän omistajana katselin sieltä sopivia malleja sopuisaan osamaksuhintaan :). Honor 7:stä olin jostain lueskellut ok arvioita: premiumtason speksejä, mutta hinta sopuisa. Honor on kiinalaisen Huawein valmistama, omalla brändillä kuitenkin kulkeva laite. Kaipa ne kiinalaiset osaa tehdä siinä missä korealaisetkin luureja..Niinpä tilaus menemään ja parin päivän päästä sekä nanosim-kortti että laite saapuivat perille. Laatikonavauksen tai ”unboxing” jälkeen sisältä paljastui:

_MG_2292

Eli laite, laturin osaset ja pikaohje. Niin ja pieni väline sim/muistikorttikelkan aukaisuun. Siinä on taustalla tarra, jossa on vielä esitelty nappulat ja ohje sim-ja muistikortin asennukseen. Laite tuntuu kädessä tukevalta, ja niinhä metallikuorisen tuleekin tuntua:).

_MG_2291

Näyttö on aikalailla mukavan kokoinen, 5,2 tuumaa:

_MG_2290

Ensimmäisenä täytyi avata sim/muistikorttikelkka ja laittaa muistikortti ja nanosim paikoilleen..pientä sorminäppäryyttä se vaati. Kelkka oli jämäkästi paikoillaan ja sen sisään työntäminenkin vaati hieman voimaa.

_MG_2293   _MG_2295   _MG_2294

Sitten jännä ensikäynnistys :)..ja pelaahan se !

_MG_2309

Sitten pääsikin laittamaan kielet, pinkoodit ja googletilit kohilleen..

_MG_2300 _MG_2299 _MG_2303 _MG_2305

Hetken näpelöinnin jälkeen laite halusi uuden päivityksen muutamiin appeihin ja myös käyttöliittymään (EMUI) joka muistuttaa kuulemma omenapuhelimen vastaavaa? Tästä minulla ei ole kokemusta 😉  Kaikki asentui rivakasti ja moitteetta.

_MG_2304 _MG_2308 _MG_2310

Vaikuttaa oikein hyvältä näin parin tunnin jälkeen 🙂

Niin ensialkuun ilmoituspalkissa oli huutomerkki koskien toisen simkortin poissaoloa tms. _MG_2307

päivityksen ja uudelleenkäynnistyksen jälkeen ilmoitus oli kadonnut, ei tarvinnut itse alkaa säätämään..hyvä!  Nyt on akku ladattu täyteen klo 13.25 1.10.2015..mielenkiinnolla katsellaan miten se kehuttu akunkesto pitää paikkansa. Wifin pidän päällä ainakin.

Vielä perinteinen unboxing-video loppuun 😀

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

Making of-rantakuva

Kuvia läpi Lightroomissa selatessa löysin vuoden takaisen maisemakuvan Iijoen rannalta. Silloin oli aika dramaattinen valo auringon laskiessa ja hienot heijastukset vedessä. Silloin tuli mieleen lisätä kuvassa olevalle laiturille jotain. Ensin mietin ja kokeilin lokkia, mutta se ei jotenkin sopinut aiheeseen kuitenkaan. Halusin jotain romanttista ja sadunomaista, joten hain kuvistani otoksen joutsenista. Joutsen on takuuvarma ajatuksien herättäjä :). Sitten tuli mieleeni lisätä laiturille kuitenkin jotain ja ihminen siihen sopisi vallan mainiosti istumaan.  Idea kirkkaana mielessä homma lähti maiseman muokkauksesta..alkuperäinen RAW-kuva oli tämmöinen:

masie

Aika tummasävyinen, joten niitä avaamaan ja muutenkin säätämään. Lopputulos jotakuinkin:

racw

Poistin myös vasemman reunan venelaiturin osan Photoshopissa valinta/ fill-toiminnolla.

Joutsenkuvasta valitsin vain toisen joutsenen, joka sopivasti ui oikeaan suuntaankin. Pikatyökalulla valinta ja crtl+c napeilla kopio ja siirto maisemaan ctrl+v komennolla.

jouts

 

Sama homma ihmishahmossa, joka löytyi sopivasti istumasta laiturilla:

nais

Kopio ja valinta sekä siirto maisemaan. Hahmo piti kääntää peilikuvaksi, mutta valon suunta säilyi aika sopivana. Joutseneen piti tehdä vielä heijastus monistamalla taso ja kääntämällä nurinpäin ja säätelemällä sopivaksi. Kuvassa tasoja:

taso

Aina kuvaa voisi säädellä loputtomiin, mutta tällä haavaa lopputulos tuli näyttämään aika mukavalta eli seuraavalta:

valmi

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

Windows 10 tuli asennettavaksi

Heinäkuun lopulla luvattu ilmainen WIndows 10 -päivitys tuli koneelle elokuun alusta saataville. Minulla oli aiemmin WIn7, Win8:sta luovuin pienen kokeilun jälkeen. Innokkaana uuden kokeilijana tottakai päivitys piti asentaa ja senkin takia, että netistä luetut arviot olivat positiivisia. Pientä napinaa oli siitä, että MIcrosoft entistä enemmän kerää tietoa käyttäjästä, mutta sillä ei kannata liikaa päätä vaivata. Jonkun verran voi asennuksen loppuvaiheessa vaikuttaa, mitä tietoja haluaa antaa. Ensin piti hakea asennustiedostot (2-3 Gigaa) ja asennus alkoi:

IMG_20150804_211409

Asennuksen edistyminen kuvattiin ihan siistillä grafiikalla.

IMG_20150804_213626

Asennuksen loppuvaiheessa pitää valita muutama kohta, käytössä-Ei käytössä -valinnoin. Tässä pystyy valitsemaan, mitä Microsoftille lähetetään koneelta. Tietenkään varma ei voi olla lähetetäänkö siitä huolimatta, mutta aina voi yrittää 🙂 Valintani näkyvät kuvassa. Jotakin jätin käyttöön mm. virheraportoinnin.

IMG_20150804_213504

Seuraaviin asetuskysymyksiin laitoin kaikkiin Ei käytössä-vaihtoehdon. Ei sijaintia kenenkään tarvi tietää. Näitä asetuksia pystyy vaihtamaan myöhemmin tarvittaessa.

IMG_20150804_213713

Asennus juttelee omiaan aina välillä.

IMG_20150804_220937

Ja vajaan tunnin päästä uusi uljas käyttöjärjestelmä on käytössä!

Parin viikon käytön jälkeen ei ole moittimista. Windows 8 hässäkästä on päästy taas toimivaan systeemiin.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

Mukavia päivityksiä LR:ään

ELi Adoben Lightroom ohjelmistoon:) Uutena ominaisuutena tulivat HDR-kuvan yhdistämismahdollisuus ja panoraaman tekeminen. Nyt ei enää tarvitse mennä Photoshopin puolelle tai muuhun ohjelmaan tekemään näitä juttuja. Myös kasvotunnistus tuli mukaan. Ominaisuuksien käyttö on sujuvaa. Kuvassa näkyykin uudet palikat.

hg

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

Halpaa makroilua

Vihdoinkin Ebaysta tilaamani sovitusrenkaat saapuivat! Hintaa kertyi posteineen n.4 euroa. Helmikuusta asti niitä odottelinkin:) Tarkoituksena on kokeilla yhdistää kaksi objektiivia ja saada näin linssi tiukkoja lähikuvia varten. Esimerkiksi 62mm-52mm adapterilla saa yhteen 18-135 kittilinssin ja 50mm linssin. Myös vanhan Erno mc 75-300mm kun laittaa 50 mm:sen saa jo aikamoisen lähimaiseman aikaan. Siinä vaiheessa täytyy olla jo kaukolaukaisin ja tukeva alusta käytössä, jos haluaa tärähdyksettömän kuvan. Ohessa monster-linssistä kuva ja myös yksi tulos:

IMG_20150415_104634    _MG_6396-Edit

 

Kyseessä on Saintpaulian kukka, joka on yhdistelmä kolmesta kuvasta.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

Omakuvan muokkaus

Mielessä on ollut tehdä muokkaus omakuvapiirroksesta, jossa on sekä piirroksesta osa ja valokuvasta osa. Etsin aiemmin tehdyn muotokuvapiirroksen ja otin valokuvan itsestäni. Toin kuvat Photoshoppiin tasoina. Muokkasin kuvat suunnilleen kohdilleen. Laitoin piirrokseen tasomaskin ja sutimalla mustaa ja valkoista siveltimellä sai halutut kohdat piiloon tai takaisin:) Lopuksi vielä tuntui sopivalta aiheeseen muuttaa kuva mustavalkoiseksi. Projetkin palaset alla:

omak_blogi omaku_blogi

valmis työ:

portrait

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin